Eerste kleuterklas B

Dag mama’s en papa’s,
Fijn dat jullie de weg naar onze klaspagina gevonden hebben.
Hier kunnen jullie meegenieten van enkele sfeerbeelden uit onze klas.


De laatste week 

 

Bloemen en bijen!

Boerderij en Vaderdag!

Thema : er wonen veel dieren op de boerderij  + schoolreis naar De Ster + verjaardag van Tiam.

Schoolreis naar De Ster!

 

Bouwen deel 2 + enkele themaloze dagen na het schoolfeest

Handen uit de mouwen, wij gaan bouwen!!

 

Kip – ei – kuiken … Pasen

Vóór het poppenspel van Pasen werkten we ook al een weekje rond kippen en eieren. We bestempelden onze kip met een vork, sorteerden eitjes in eierdozen volgens kleur, allerlei pomponnen werden in het juiste halve ei gelegd en in de bouwhoek speelden de kleuters met allerlei paasknuffels. Onze winkel werd omgetoverd tot een paaswinkel en in de poppenhoek werd er, naast de grote paasboom die in onze kring stond, ook een klein paasboompje versierd. Af en toe liep er in de namiddag in de klas zelfs een heuse paashaas rond. 

In die paasweek kwam de mama van Amelie ook even op bezoek met haar baby’tje. Deze foto’s zijn ook te zien op de website.

Twee weken voor ons paasthema werkten we rond het verhaal van de drie biggetjes. Er werden met verschillende materialen huizen voor Knor, Knar en Knir gebouwd, de kleuters bekleefden een huisje voor elk biggetje, ze konden het verhaal naspelen met de poppenkastpoppen, stokpopbiggetjes en boerderijbiggetjes en in de namiddag konden de kleuters tijdens het kiesuur zelf biggetje en wolf spelen. 

Net na de paasvakantie waren de paasklokken geweest en konden alle kleuters lekkere eieren rapen op de speelplaats.

Foto’s van deze thema’s kan u hieronder terugvinden.

Groetjes, juf. Rita.

 

 

 

 

Piep! Het is Pasen

Donderdag begonnen we met een poppenspel. Juf Gaby en ik speelden poppenspel in de turnzaal voor de kleuters.
Vrijdag hadden we speciaal bezoek. 4 kleine, lieve, schattige, gele kuikentjes kwamen langs in onze klas. We mochten ze voorzichtig aaien, gaven ze voldoende eten en drinken. Ze mochten nadien ook eens op bezoek in de Julesklas. ’s Avonds nam ik ze weer mee naar huis.

Maandag brachten jullie massaal eitjes mee naar de klas, waarvoor dank! Er zat wel een HEEL speciaal ei tussen. Wanneer we het wilden breken ging het helemaal niet stuk! Guus had de juf wel goed gefopt met zijn stuiterei voor 1 april 🙂
We maakten lekkere roereitjes. Sommige kleuters zeiden vooraf dat ze eigenlijk niet zo graag eitjes lusten, maar alle kommetjes waren snel leeg… De meeste kleuters wilden zelfs een 2e portie.
Op het einde van de dag werden er 3 nieuwe banken geleverd voor in onze klas. We konden ze vanaf dinsdag uittesten in onze kring.
Dinsdag probeerden we een tekening in elkaar te puzzelen, nadien kleefden we ze op.
Woensdag werd Féline 4 jaar. We vierden feest, aten heel mooi versierde cupcakes en dronken appel- en appelsiensap, bedankt daarvoor!

Ook in de hoeken speelden we verschillende spelletjes met eieren.
We probeerden eieren in eierdozen te sorteren volgens kleurenpatroon. 
We vormden kleurencombinaties met halve eitjes zoals het voorbeeld.
We kregen een kleur van een ei en de kleur van de stippen, daarna gingen we opzoek naar het enige juiste ei.
We speelden met verkleedpsullen in de poppenhoek.
We hadden kaartjes met 4 paaseieren op, maar 1 paasei was verkeerd. We zochten het paasei en staken er een wasknijper op.

 

Gaatjes

We experimenteerden met buizen, ballen en knikkers. We hingen sokken met gaatjes aan de wasdraad, we konden de sokken ook wassen in de wasmachine. We maakten gaatjes in de plasticine met rietjes, speelden met een gaatjesbord,  de steekparels, sorteerden gekleurde loopsjes, gooiden ballen door het gaatjeslaken, speelden met mister patatohead, keken door een caleidoscoop en speelden met constructiemateriaal gemaakt van buizen.
We schilderden rond gaatjes, en maakten een gaatjestoren in klei. 
We zongen ook een liedje “Er zit een gaatje in mijn sok”.

Thema licht en donker / carnaval.

Deze maand werkten we rond licht en donker en rond carnaval in de klas. Er werd een lichthoekje gemaakt in onze boekenhoek waarin de kleuters met allerlei verlichtingselementen konden spelen en in de boekjes konden kijken. Elke dag werd er iets verschillends geknutseld rond het thema : een doorkijkkarton, een maanmobiel en een windlichtje. De kleuters experimenteerden met heel wat “lichtjes” die van thuis werden meegebracht. Woensdag was het poppenspel in onze klas over een beertje dat een beetje bang was in het donker. Op 7 februari vierden we ook de verjaardag van Guus want op zijn verjaardag ( 8 februari ) hadden we een dagje verlof. 

Daarna volgde onze carnavalsweek waarin heel wat verjaardagen plaatsvonden : we vierden de verjaardag van Len, van Eva en van Amelie. Op maandag, 25 februari kwam de fotograaf langs en reden we ook naar Beveren voor de schoolvoorstelling van “wit”. Op 26 februari kwam juf. Merel nog eens naar ons en nam ze de klas voor een dagje over. Dat het weer een leuke maar drukke week was kan je zien op de foto’s die op de website van onze school staan. 

Groetjes, juf. Rita.

 

 

 

Boem, pets, knal, ’t is carnaval!

Donderdag vierden we Matthias zijn verjaardag, hij werd 4 jaar.
We aten lekkere cake en dronken appelsap of appelsiensap, bedankt daarvoor.

We hadden allemaal onze gekke bril op in de klas.
We stempelden met ballonnen op een voorblad voor onze knutselwerkjes.
In de namiddag kregen we bezoek van mama Soraya, de mama van Tiam.
Zij kan heel mooi dwarsfluit en piccolo spelen. We wilden dit eigenlijk in ons vorige thema doen, maar toen was Tiam helaas ziek. Daarom kwam ze langs in de carnavalsweek, ze speelde enkele liedjes en wij konden meezingen. Ikzelf heb meegespeeld met gitaar op het liedje “Vrolijke vrienden”.

Vrijdag was het echt feest. We kwamen allemaal super goed verkleed naar school. We hadden enkele bijtjes, Bumba’s, tijgers, brandweermannen, prinsessen, elfjes en dieren.
Oohja… welk diertje of elfje is zijn witte vleugeltjes verloren? Ze liggen nog in de klas, want niemand wist van wie ze waren 🙁
In de voormiddag keken we naar een act van Gekke Jorre. Hij kon onze kleuters super goed entertainen. We keken allemaal geboeid naar zijn goocheltrucs en lachten met zijn gekke mopjes.
Nadien konden we in de turnzaal nog even spelen met de serpentines en dansen op muziek.

Er zit muziek in!

Do re mi fa sol la si do…
Wat was thema muziek een feest!
Vrijdag vierden we de verjaardag van Lars, hij werd 4! Dikke proficiat, en bedankt voor de lekkere cake en appelsap. 
We maakten ons eigen instrument, we konden kiezen uit: een regenbuis, schuddoosje, rasp, bellenkrans of kastanjettes.
We trommelden in de verf, speelden ritmes met ritmestokjes, speelden op verschillende instrumenten, we klapten de namen van de instrumenten, we legden gekleurde dopjes op de notenbalk, we legden plasticine op de notenbalk, we speelden een geluidenmemorie en konden experimenteren met droge erwten in individuele bakjes met doosjes, we maakten er zelf schuddoosjes mee.
Woensdag stapten we in een fanfare doorheen de school. 
Kortom een hele week vol muziek, geluid en soms ook een beetje lawaai 😉

 

Goudlokje en de 3 beren

Goudlokje en de 3 beren, of was het nu Houtblokje, of neen IJsblokje, of Goudbrokje,… We hebben het deze week allemaal gehoord 😅

 • We maakten kennis met het verhaal via boeken, poppenspel met concreet materiaal en poppenspel met houten lepels.
 • We maakten berenkronen met rolborstels en tekenden een berenkop volgens stappenplan.
 • We leerden de begrippen groot, middelgroot en klein met concreet materiaal en op papier.
 • We gaven stempeleden Goudlokjes gouden krullen.
 • We leerden een liedje.
 • We maakten berenpap met kleine berenkoekjes in.
 • We experimenteerden met gele verf en lepels.

 

Er is er één jarig, hoera, hoera en beertje Snuffel heet mijn knuffel.

Hier wat foto’s van beide thema’s. Veel kijkplezier.

 

 

 

Plezier met papier!

 • We deden al het papier in een grote ontdekbak. Daar mochten we scheuren, een papieren bal maken en deze omhoog  gooien en weer vangen, ons verstoppen onder papier, we mochten er ook stukjes in knippen.
 • Aan de tafels mochten we papier knippen en sorteren in ons eigen potje. De juf maakte er een knipmonstertje van, met allemaal kleine snippertjes die we helemaal zelf geknipt hebben. Het koste heel wat concentratie en oog-hand coördinatie. Dat zie je vast wel aan ons gezichtje op de foto’s.
 • We mochten gekleurd crêpepapier op propjes rollen, nadien konden we de propjes grijpen met een pincet en het sorteren in de juiste gekleurde potjes. 
 • We sorteerden paperclips op dezelfde kleur papier.
 • We probeerden met een krantenstok een ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden.
 • We stempelden met krantenproppen op behangpapier.
 • Schilderden op een krant
 • We maakten een dier uit papier maché. Hierbij kleven we eerst stroken krantenpapier op een ballon met heel veel behangerslijm. Na het weekend waren de kranten helemaal droog, en kon ik de ballon kapotprikken. We kleefden froezelpapier op de krantenbal en ik werkte het af tot hun zelfgekozen dier. 
 • We leerden een liedje: “Linten van papier”

 

 

De eerste schoolweek van 2019

Onze eerste schoolweek van 2019 er al weer op.
We maakten deze week kennis met onze nieuwe vriendjes in de klas. Welkom Adriana, Benjamin, Vince, Odette en Jayden en Margot.
Intussen bestaat ons klasje uit 25 kleuters.
We leerden elkaar wat beter kennen, speelden in de verschillende hoeken en de nieuwe vriendjes schilderden een uil voor in de uilenboom aan de klasdeur.

Odette had maandag al meteen groot nieuws, zij kreeg er tijdens de vakantie een zusje Jeanne bij. 
Odette knutselde een werkje voor haar kleine zusje, en wij kregen allemaal een leuke attentie, bedankt daarvoor.