Derde kleuterklas

Bezoek aan het eerste lj. Wat kunnen wij al veel. Tegen het einde van de voormiddag lezen we al 2 woorden : ik / rik

 

 

 

 

Comments

comments

 

Uitstap 3de kleuterklas  – 1e leerjaar

Samen gingen we op uitstap naar Tropical Zoo in Goes. 
Het was er heerlijk vertoeven. We zagen tropische dieren, leerden bij over de slang en mochten zelfs indien we dit durfden een slang vasthouden. 
Aangezien het er tropisch warm was konden we nadien in onze onderbroek in het water spelen. Pret verzekerd. 

 

Thema Piraten

We kregen onverwacht flessenpost in de klas. Het was een brief van Kapitein Blauwbaard. Hij kon zijn schat nergens vinden en vroeg onze hulp. Eerst moesten we wel bewijzen dat we stoere piraten waren. Het was dus afwachten op een volgende brief. De eerste opdracht die we kregen was een schat wegroven. Dit konden we bewijzen in de turnzaal aan de hand van een tikspel. KOrt daarna lag er een stuk in onze klas. We dachten onmiddellijk aan een stuk van de schatkaart maar hoeveel stukken er nog moesten komen wisten we niet. De 2de opdracht was een telopdracht. Piraten moeten namelijk eerlijk kunnen verdelen dus dit moesten we bewijzen. De juf nam muntstukken en dobbelstenen en we gingen klassikaal aan de slag met de helft, evenveel, het dubbele enz enz. Hiermee verdienden we het 2de stuk van de schatkaart. Als derde opdracht moesten we goed kunnen voelen want piraten moeten ook in het donker tussen spleten en rotsen op zoek kunnen gaan. Als laatste opdracht moesten we allemaal een munt in de schatkist gooien en zo verdienden we het laatste stuk van de schatkaart. Onze tocht kon beginnen. Samen lazen we de schatkaart af en gingen we op zoek. Uiteindelijk was hij verstopt in de zandbak. We vonden een kist met echte juwelen en ook gouden chocolade munten. 
Natuurlijk maakten we ook werkjes. 
De eerste week waren er zelfs 5 die we moesten afwerken
1) piratenhoed knutselen
2) fijne motoriek
3) gezelschapsspel
4) schatkistje knutselen
5) woorden maken met scrabble blokjes en krijtbordjes
Verder speelden we heel veel in onze piratenhoek in de zaal en met de playmobil piratenboten van de juf. 

Het was alweer een fijn thema; 

Groetjes
Juf Evie

Thema bouwen week 1

Na 2 weken verdiende paasvakantie en een extra dagje begonnen we op dinsdag aan ons laatste trimester in de derde kleuterklas. 
We zijn op ons gemakje gestart want we vierden de verjaardag van de juf. De juf bracht lekkere pudding mee die we versierden met hagelslag. MMMMM dat smaakte. 
Op woensdag werd het thema bouwen geopend met de hele school door een soort van mimespel gespeeld door enkele leerkrachten. 
Met onze klas gingen we dan ook een kijkje nemen naar de bouwwerf achter onze klas. 
De poppenhoek werd leeggemaakt en gevuld met gereedschaps, helmen enz. 
De themabak werd gevuld met zand zodat het op een bouwwerf zou lijken. De juf voegde kranen, bulldozers, playmobil mannetjes ed toe en het spel kon beginnen. 
Donderdag keken we naar een toneel van Propop in de turnzaal. De man maakte voor zijn pop alles van blokken: een kasteel, een ziekenwagen, een mama enz…. Heerlijk om te zien. 
Op vrijdag werd onze bouwwerf verrijkt met allerlei eierdozen en kregen de kleuters de opdracht een muur te bouwen. 
We maakten een buizensysteem zonder een lek door ruimtelijk te verbinden en aan de knutseltafel knipten en plakten we een kraan. 

Veel kijkplezier
Groetjes
Juf Evie

Thema kippen en eieren week 1
Deze week zijn we gestart met ons thema kippen en eieren/pasen. 
Op maandag vierden we eerst de verjaardag van Stijn. HIep hiep hoera. 
Contractwerk
1) paashaas of kip knutselen voor paasmandje
2) eieren in eierdozen plaatsen volgens schematische voorstelling
3) telspel: om ter eerst eierdoos vol met +/- dobbelsteen
4) werkblaadjes betreffende ruimtelijke oriëntatie
5) knippen en plakken van eieren en eierdopjes
Verder experimenteerden we in de maisbak en speelden we met een doos gevuld met kippen, kuikens, eieren enz. 
Op donderdag keken we poppenkast gespeeld door juf gaby en juf Astrid. 
Op vrijdag gingen we zwemmen, de laatste keer voor de vakantie dus vrij spelen. Wat een zwembadpret. 
De juf introduceerde ook een bewegingshoek in de polyvalente zaal om de lateralisatie en overkruising te oefenen. HIer voeren de kinderen verschillende opdrachten uit nl: eieren gooien afwisselend met linkse en rechtse hand, evenwichtsparcours en de eieren verplaatsen, eieren gooien en vangen met een net enz. 
Deze hoek blijft volgende week ook nog open zodat we genoeg oefenkansen hebben. 
Veel kijkplezier.

 

Thema tanden

 

Thema Valentijn

 

Deze week werkten we in de klas rond Valentijn en lief zijn voor elkaar. 
We vertelden het verhaal “KIkker is verliefd”. Kikker voelt zich heel vreemd en weet niet hoe dit komt. Uiteindelijk is hij verliefd op Eend en doet hij alles om haar hart te veroveren. 
We hadden veel gesprekken over verliefd zijn, graag zien. Hoe kan je tonen dat je iemand graag ziet enz. 
We maakten hartjes op de lichtbak, met parels, enz;
kleuters die wilden knutselden een liefdesboom met hun eigen hand. De juf bracht ook een spelletje mee met een draairad. Dat was leuk. 
We leerden voorwerpen eerlijk verdelen en leerden het begrip “de helft” nemen. Op donderdag was het dan Valentijn. De juf bracht een hartjesbrievenbus mee en alle kleuters gingen aan de slag om briefjes naar elkaar te sturen. 
Het was dus een liefdevolle week. Hopelijk houden we dit langer vol. 

Thema ruimte week 2
Deze week lag onze focus op de verschillende planeten in het melkwegstelstel. 
We leerden dat de zon geen planeet is maar een ster en bekeken met behulp van een zaklamp en wereldbol het principe dag en nacht. 
Deze week deden we wel contractwerk
1) woordkaarten: kleuters mochten verschillende woorden schrijven op een krijtbord of naleggen met letters van een scrabble spel
2) een raket knutselen
3) een gezelschapsspel: om ter eerst bij je planeet maar pas op: we gooien met een + en – dobbelsteen
4) enkele werkblaadjes
5) verwoordspel: 1 kleuter hangt zijn prentjes op het bord. Hij verwoord aan de andere kleuter waar ze hangen door middel van de begrippen op, onder, naast enz. Er zijn kleuren aangebracht ter ondersteuning. Heel leuk om te zien. 

Verder werden er in onze ruimtebak ruimtewezens toegevoegd, we boetseerden wezens met plasticine en maakten allerlei ruimte figuren na met kralenplanken. 

 

 

Thema “de ruimte” week 1

Deze week zijn we gestart met het thema aan de hand van een informatief boekje “de astronaut” Elke dag hebben we 1 of meerdere blz gelezen en hierrond verder gewerkt. 
We zijn gestart met de astronaut zelf. Hoe ziet hij eruit, wat heeft hij nodig om naar de ruimte te kunnen gaan enz. We gingen meteen aan de slag om onszelf te knutselen als astronaut. Verder verdiepten we ons in de space shuttle zelf. Zo leerden we dat dit eigenlijk geen raket noemt maar een space shuttle. De raketten hangen eraan vast en zorgen dat de space shuttle omhoog schiet. We bekeken met veel enthousiasme een echt lancering van een space shuttle. 
De laatste 2 dagen verdiepten we ons in de aarde. We leerden dat de aarde draait, verwonderden ons over de zwaartekracht en leerden dat we rond de zon draaien wat meteen verduidelijkte dat we dag en nacht hebben. 
Een contractwerk week was er niet echt maar we hebben wel elke dag verschillende werkjes gedaan. Deze zijn te bewonderen in de foto-gallerij. 

Ons knutselwerk dat opgebouwd was in verschillende dagen hebben jullie ondertussen al kunnen bewonderen. Verder schilderden we een space-shuttle, maakten zelf space-shuttles met allerlei constructiemateriaal. We speelden een memory, maakten space-shuttles met steekparels en strijkparels, tekenden de andere helft van de space shuttle en speelden naar hartelust in de ontdekbak met space shuttle van playmobil, lego, enz. 
In de poly zaal maakten we een ruimtestation en space shuttle met echte astronauten outfit. 
Hilarische taferelen heb ik al gezien. Zo hebben de kleuters al een nieuwe planeet ontdekt en hebben ze al verschillende foto’s opgeslagen op de computers. Hahahaha. 
Let vooral bij het bekijken van de foto’s op de manier hoe sommigen in de space shuttle liggen om op te stijgen. Jaja, zo gebeurt het echt. 
Veel kijkplezier en volgende week verdiepen we ons verder in het zonnestelsel met zijn planeten. 
Ooh ja, je vind ook nog foto’s terug van spelen in de sneeuw. 

Groetjes
Juf Evie

 

Thema dokter week 2

We waren met 1 week thema dokter helemaal nog niet uitgespeeld dus werkten we nog een weekje verder. 
We kregen op woensdag zelfs bezoek van een echte huisdokter (op pensioen). Waarvoor dank aan de opa van Lucie. We hebben dit gesprek natuurlijk voorbereid in de klas. Wat wisten we allemaal al, wat wilden we nog weten en dus vragen. Er kwamen leerrijke vragen uit de kinderen zoals ‘hoe maken ze gips?’, Hoe doen ze de gips er weer af enz…..

Contractwerk deze week
1) pillenfabriek: de pillen met behulp van een pincet weer sorteren in het juiste pillendoosje (oog-handcoördinatie en pincetgreep)
2) matrixen invullen met getallen
3) woorden stempelen of schrijven
4) een bedje vlechten voor onze zieken
5) een gezelschapsspel
Veel kijkplezier. 

Thema dokter week 1

We zijn deze week gestart met het thema dokter in de klas; 
We moesten dus op maandag eerst een dokterskabinet en apotheek inrichten in de klas. Ons poppenhuis en winkel werden leeggemaakt en ingericht met hulp van de kleuters. 
Er is al naar hartelust gespeeld, verzorgd enz. Net toen de juf krukken mee had voor speluitbreiding in de doktershoek kwam ons Zoë ook naar school met een gebroken enkel. Hopelijk is ze snel weer beter en uit de gips. 
De kleuters probeerden met de krukken te stappen maar dit was helemaal niet zo makkelijk. Kijk maar naar de foto’s. 
In onze ontdekbak maakten we ook een poppenziekenhuis. zo konden ook de poppen hun wonden, ziektes verzorgd worden. 
Deze week leerden we in de namiddag in groepjes ook een nieuw spelletje op de tablet
De werkjes deze week:
1) fles hoestsiroop kleven van vol naar leeg
     doos pillen kleven van vol naar leeg
2) dobblespel met doktersspullen
3) ziekenwagen knippen, plakken, ….
4) taal: leg de pleisters met dezelfde letters op de beren
              rijmkaarten: knijp een wasknijper op het rijmwoord. bv pil – bril
5) enkele werkblaadjes met betrekking tot tellen; 

We zijn helemaal nog niet uitgespeeld dus werken volgende week verder. 

Groetjes
juf Evie

 

Sint en Piet op school

 

Thema sint en piet: 26 tot 30 november 2018

We kregen vorige week vrijdag een boodschap van zwarte piet. Hij weende en voelde zich zo alleen. Hij vroeg of wij hem konden helpen aan een meisje. Een lief meisje waar hij mee kan dansen, op de daken kan klimmen enz. 
Er ontstond direct commotie tussen de kleuterjuffen. Wij willen allemaal dat zwarte piet verliefd wordt op ons. Ieder besprak met zijn eigen kleuters hoe we dat gingen doen. Juf Evie kan goed dansen dus wij bereiden een intieme dans voor. De kleuters dansen met elkaar en de juf zal met zwarte piet dansen. Hopelijk wordt hij zo verliefd op mij!!!!
Verder gingen we ook met het thema verder aan de slag in de klas. 
De kleuters kregen deze week weer 5 werkjes
1) een stoomboot knutselen
2) verlanglijstje knippen en tekenen
3) ruimtelijke figuren leggen met nicnacjes en rietjes
4) werkblaadjes
5) de weg maken met domino blokjes zodat sint en piet bij elkaar geraken. 

Natuurlijk oefenden we ons dansje veel in het geheim. We speelden ook zelf voor zwarte piet en sinterklaas, speelden met de stoomboot van de juf en playmobil popjes, maakten een boot met blokken en deden nog allerlei nevenwerkjes. 
Veel kijkplezier. 
We kijken alvast uit naar zijn komst maandag!!!!!

 

 

Week van 5 -9 november 2018

Deze week was goed gevuld van zichzelf dus werkten we niet rond een thema. 
Op maandag gingen we in de namiddag op sportdag. Die foto’s vind u hieronder in 2 albums. 
Op dinsdag was de juf op nascholing. Een andere juf was in de klas. 
Op donderdag vierden we Elana haar verjaardag. Hiep hiep hoera!!!!!
En tenslotte op vrijdag gingen we zwemmen. 
We deden wel 5 werkjes ook hoor deze week
1) gezelschapsspel ZOOM: om ter eerst zoeken op een drukke prent
2) schrijfpatronen inoefenen en weer afvegen
3) enkele werkblaadjes
4) vrij knippen en plakken
5) zoek dezelfde prenten
Volgende week werken we rond techniek

Sportdag maandag 5 november

Op maandag gingen we in de namiddag sporten in Melsele; Het was een zeer sportieve, leuke namiddag. Onze klas was opgedeeld in 2 groepjes. Een groep bij juf Astrid en een groep bij juf Evie
Er was ook extra begeleiding van de hogeschool Gent afdeling leerkracht lichamelijke opvoeding. 

Hier alvast de foto’s van het groepje bij juf Evie

En de foto’s van het groepje bij juf Astrid:

 

Thema herfst week 1

Na onze uitstap naar het bos en nu de herfst in het land is, is het ook tijd om in de klas rond de herfst te werken. £
Op maandag vierden we eerst Lio haar verjaardag in de klas. Ze werd 5 jaar. HIep hiep hoera!!!!
Daarna was het tijd om de werkjes uit te leggen voor deze week
1) letter en woordspel: kleuters leggen dopjes van de eikels op de juiste letters die nodig zijn om het woord te maken. Nadien maken ze het woord na met blokjes van het scrabblespel
2) gezelschapsspel herfst: kleuters verzamelen om ter eerst de juiste herfstvruchten in hun mandje maar let op dat de eekhoorn geen komt stelen voor zijn wintervoorraad
3) matrixen en zoekpot: matrix maken van blaadjes. In de zoekpot zoeken de kleuters de juiste kriebeldieren van hun opdrachtkaart wel of niet met een vergrootglas. DIt was een topper en doen we volgende week nog tijdens het vrij spel 
4) We knutselen een herfstboom voor ons herfsttafereel
5) motoriek inoefenen: in de zaal liggen allerlei herfstbladeren. De kleuters werken samen met de borstel en vegen alle blaadjes binnen het vierkant. 
Er liggen ook herfstvruchten door elkaar. Kleuters nemen de grijpers (van zwerfvuil op te halen) en nemen zo de vruchten op en sorteren ze in de juiste doosjes. Ook een topper van formaat!

Verder vertelde de juf een leuk verhaal “Ritseldans en notentaart”. HEt verhaal gaat over een beer die de herfst niet leuk vind en alle dieren uit het bos laten hem inzien dat er ook leuke dingen zijn in de herfst nl door de blaadjes ritselen, een wintervoorraad verzamelen enz. 
We werkten nog verder aan onze fijne motoriek door noten en kastanjes met vleestangen te verplaatsen in eierkartons en kriebeldieren in het insectenhuisje te plaatsen met pincetten. 
De kleuters experimenteerden vrij met natuurmaterialen en er ontstonden mooie kunstwerken. De juf maakt hier opdrachtkaarten van voor volgende week zodat kleuters de opdrachtkaart van een andere kleuter kunnen maken; 
VOlgende week werken we nog verder rond de herfst. 
Veel kijkplezier. 

 

 Uitstap naar de Klingse bossen

 

THema de gruffalo

We waren meer dan een week in de ban van de “gruffalo”. Voor de ouders die dit niet kennen, dit thema is aan de hand van het prentenboek “De gruffalo”. 
Een verhaal over een wel heel slimme muis. 
We zijn ons thema gestart met een zoektocht. We kwamen na de speeltijd nl in de zaal en vonden daar heuse grote spoorafdrukken. Als we de sporen volgden vonden we 4 dieren: een muis, een slang, een vos en een uil. De hoofdpersonages uit het verhaal zo bleek later. Als laatste vonden we een boek met een blad rond. De juf vertelde het verhaal tot in de helft. Alle kenmerken van de gruffalo werden al besproken in het verhaal. Dan was het de beurt aan de kleuters. Zij maakten een tekening hoe de gruffalo er volgens hen zo uitzien. Grappige, prachtige resultaten als gevolg. We bekeken nadien natuurlijk welke tekening er beste aansloot bij de gruffalo en de juf vertelde het verhaal volledig. Daarna konden we aan de slag. 
Onze werkjes deze week:
– gruffalo knutselen met papieren zak
– logisch ordenen van een personage van groot naar klein of van klein naar groot
– woorden stempelen
– een zelfgemaakt spelletje: race om ter eerst naar de gruffalo maar was op dat je niet in het water valt
– stapelen van dieren en knijpkaarten. 
Verder konden we het verhaal naspelen op onze verteltafel en gingen we aan de slag met rijmen. Dit was een uitstekende uitvalbasis aangezien het verhaal in rijmvorm geschreven is. We beluisterden en bekeken het verhaal ook op de tablets. 
Doordat we zo flink gewerkt hebben deze week zijn we ook de film gaan bekijken op groot scherm. Wat een belevenis zeg dat alles tot leven kwam.
Ik wens jullie veel kijkplezier in onze leuke, toffe en leerzame weken rond de gruffalo. 

De gruffalo:
Een beest met vlijmscherpe klauwen,
knarsende kaken die alles kauwen
Hij heeft eeltige knieën, zijn voeten zijn plat
en op zijn neus zit een gifgroene wrat
Oranje ogen, een tong zo zwart als drop
en paarse stekels van zijn staart tot zijn kop!!!!!

Thema leuke, lieve, grappige monsters. 

Onze monsterweek zit er weeral op. We zijn deze week eerst gestart met het vieren van een verjaardag. Ons Lucie was jarig in de klas en had lekkers mee. Hiep hiep hoera meid!!!
Dinsdag zijn we gestart met onze werkjes. 
deze week op ons programma:
1) monsterhandpop knutselen
2) gezelschapsspel waarbij we om ter snelst de ogen van ons monster moesten verzamelen
3) fijne motoriek: met een pincet de kleuren teruggeven aan ons monstertje
4) Tekenen: kls kozen de hoeveelheid ogen die ze wouden en tekenden daarrond een monster
5)  ALlerlei telspelletjes

Tijdens het vrij spel speelden we met monsterknuffels, hadden we de keuze om nog een monster te knippen en plakken en maakten we ook monsters van “loose parts”. Loos parts zijn allemaal kleine dingen waarmee we vanalles kunnen maken. bv: houten blokjes, kralen, steentjes, stokjes enz. Kijk maar op de foto’s. Heb je zelf nog losse onderdelen liggen. Breng ze gerust mee als uitbreiding. 
Verder vertelden we natuurlijk monsterverhalen en speelden we nog raadselspelletjes. 
Het was alweer een drukke, goedgevulde week. 
Op naar ons volgende thema. 
Groetjes
Juf Evie

 

Thema vormen en kleuren. 

Deze week gingen we aan de slag met vormen en kleuren. 
Voor de eerste keer maakten we kennis met het contractwerkbord. Een pluim voor de kleuters want dit lukte aardig goed voor de eerste keer. 
De werkjes deze week waren de volgende
1) figuren leggen zoals de voorbeeldkaart
2) gezelschapsspel van dobus
3) werkblaadjes: kleur de blokken die gebruikt zijn in het bouwwerk
4) schilderen: kies en vorm en schilder hem steeds kleiner. 
5) matrix kleven met figuren. 

Verder maakten de kleuters voor de eerste keer kennis met de lichtbak. DIt was een groot succes en er werden hele mooie figuren gevormd. 
Verder deden we ook oefeningen voor de fijne motoriek: met pincetten sorteren we wattebolletjes per kleur, pompoms in de juiste koker. 
Deze spelletjes met pincetten zal je vaak terug vinden tussen de foto’s. Ik besteed heel veel aandacht aan de fijne motoriek omdat dit zeer belangrijk is voor het eigenlijke schrijven. 
De kleuters speelden ook in de doppenbak en bij mooi weer zijn we ook eens  gaan fietsen. 
Om rustig te worden tekenden we vormen op elkaars rug. Zalig genieten. 
VOlgende week vinden we in de klas allerlei gekke, kleurrijke, leuke monsters;……..

Tot volgende week
Groetjes
Juf Evie

 

 

Welkom op de pagina van de 3de kleuterklas. Hier kan je steeds foto’s terug vinden van de kleuters in de klas en ook uitleg bij de werkjes.
Groetjes Juf Evie

Thema Zwemmen. 

Doordat we deze vrijdag voor de eerste keer gingen zwemmen werkten we hier de hele week rond. 
Op maandag vierden we echter eerst Bruce zijn verjaardag. Hiep hiep hoera!!!!
De juf heeft deze week heel veel verteld. Hoe alles in zijn werk zou gaan. 
een goede voorbereiding is al veel niet waar. 
We leerden over het verkeer met behulp van prenten over hoe een flinke rij maken enz en vertelden 
ook het eerste verhaal van Octopus “veilig op het voetpad”. 
We kleefden prenten in een logische volgorde over het zwemmen en oefenden onze naam stempelen, schrijven enz. 
We maakten ook kennis met het puzzelsysteem. 
Zoals je zal zien op de foto’s was er nog ruimte genoeg om te spelen. 
En vrijdag was het eindelijk zo ver. De eerste keer gaan zwemmen. 
De kleuters waren echt zenuwachtig en elke min vroeg er wel iemand ” gaan we nu bijna vertrekken”
MAAAAAAAR ze verdienen een dikke pluim. Ze hebben het superflink gedaan. NIemand bang, iedereen fijn in het water. 
Nu maken we ons klaar voor thema vormen. 
Tot volgende week

 

Eerste schoolweek

Onze eerste week in de 3de kleuterklas zit er al op. We maakten vooral kennis met Pompom, onze klaspop en de juf. We leerden de hoekjes kennen en hebben al veel gespeeld zoals je kan zien op de foto’s. 
We hebben ook al flink gewerkt: gekleurd en geschilderd. 
Volgende week gaan we voor de eerste keer zwemmen en werken we dus rond het thema zwemmen. Spannend.