Derde kleuterklas

Welkom op de pagina van de 3de kleuterklas. 
Hier kan je wekelijks foto’s met uitleg vinden 
Veel kijkplezier. 
We maken er een reuzeleuk schooljaar van.

Thema licht en donker na de kerstvakantie

Week 1: De eerste 2 dagen na de vakantie hebben we opnieuw de klasafspraken en regels herhaald. De kinderen konden spelen in hun favoriete hoeken. Daarna begonnen we aan het thema licht en donker. Toen we op woensdagochtend de klas binnenkwamen had Pompom een nachtlampje aangestoken. Het was te donker, hij was bang en kon niet slapen. Dat begrepen de kleuters helemaal, die hadden het ook al eens meegemaakt. Dan heb ik het verhaal “Welterusten kleine beer” voorgelezen. We leerden over dag en nacht. Sommige kinderen wisten al hoe dit ontstaat. Ik citeer: “Dat komt omdat de aarde draait en de ene kant is dag en de andere nacht”. Voor degenen die het niet wisten heb ik het nog eens voor getoond met mijn wereldbol en zaklamp. Op de site van schooltv vonden we daar ook interessante filmpjes over. We speelden een memory over sterren en de maan, speelden een gezelschapsspel over dag en nacht, tekenden sterren op zwart papier, en maakten onze eigen lampion. Week 2: Sinds maandag zit Adrianna terug in onze klas. Wat een leuke verrassing, welkom lieve meid! We staken ook alle spullen die jullie meebrachten met de letter L in de lettermuur. Verder leerden we nog over verschillende soorten lichten: nachtlampen, zaklampen, fietslichten, bureaulampen, … We probeerden deze aan te steken. Sommigen werkten op batterijen, andere moesten we in het stopcontact steken omdat ze stroom nodig hebben en bij nog andere lichten moesten we zelf energie opwekken. We deden ook enkele proefjes. Door bijvoorbeeld een ballon tegen ons haar te wrijven en daarna tegen een spaarlamp te houden gaf die even licht. Wow, dat vonden ze zeer cool. We hebben een zaklamp in elkaar gestoken en hebben zelf een lamp in een lampenkap gedraaid. Met een groot spotlicht speelde ik een schimmenspel. Uiteraard wilden de kleuters weten hoe alles eruit zag achter het doek. In de klas konden ze zelf een schimmenspel spelen. We ontdekten alles over schaduw, hebben schaduwtekeningen gemaakt, hebben onszelf met onze schaduw geschilderd en we maakten werkblaadjes waarbij we opzoek moesten gaan naar de juiste schaduwbeelden. De allerleukste activiteit vonden ze ongetwijfeld “het tentje”. Daarin lagen enkele kussentjes, een dekentje en vele lichtjes waarmee ze konden experimenteren. Op de laatste dag hebben we Elise VL haar verjaardag gevierd. Speciaal voor haar hebben we onze dansbenen en ons zangtalent bovengehaald. Het waren 2 leerrijke weken, ik heb alvast zin in volgend thema! Veel kijkplezier.

Themaloos na de herfstvakantie

Deze week werkten we niet echt rond een bepaald thema. Na de verlengde herfstvakantie namen we de tijd om wat afspraken te herhalen en wat nieuwe dingen aan te brengen.
We leerden sudoku’s maken met kralen en prentjes van dieren, speelden veel op de lichttafel en maakten dieren met speciale patroonblokken.
We leerden de juiste pengreep en bladligging en oefenden dit in.
Op donderdag maakten we kennis met Let de lettervogel en vrijdag had hij zijn eerste letter gevangen.
Benieuwd wat de kleuters meebrengen op maandag met de letter S
Veel kijkplezier

Thema Halloween week 1

Op maandag mochten we eerst naar een muzikale voorstelling in de turnzaal. We leerden daar allerlei strijkinstrumenten kennen.
Dinsdag waren de weergoden ons gelukkig goed gezind en konden we naar het bos. We hebben daar heel veel mooie dingen gezien in de natuur en er was ook nog tijd om te spelen in het speelbos.
Vanaf woensdag konden we dan echt aan de slag met ons thema. We hadden enkele vrije activiteiten zoals boetseren met plasticine voor in de heksenketel en spinnetjes, halloweenwoorden maken met letterblokjes of stempelen, met kapla een spinnenweb bouwen enz…
We zijn ook gestart met enkele werkjes. Zo knutselden we al een vleermuis.
De andere werkjes die opgestart zijn lopen volgende week nog een beetje door dus het kan zijn dat je je kind nog niet aan het werk ziet omdat hij of zij dit werkje nog niet gemaakt heeft:
1) zoeken onder de rijst
2) gezelschapsspel waarbij we cijfers moesten afdekken op een halloweenfiguur
3) een spookje knutselen
4) telkaarten

Op donderdag hebben we ook de heksenhoek ingericht. Hier vinden de kleuters verkleedkledij, een toverboek met recepten en ingredienten, een grote ketel voor heksensoep.
De bedoeling is dat de kleuters in de heksenwinkel allerlei viezigheid zoals bv spinnen, wormen, maar ook blaadjes, nootjes gaan kopen in de heksenwinkel om toversoep te maken.

Volgende week spelen we nog lekker verder
Veel kijkplezier

Thema: De gruffalo week 2

We werkten deze week nog verder rond het boek “De gruffalo”. Op maandag, dinsdag en woensdag deden we 3 verplichte werkjes:
– meten en aanduiden met blokjes (hoeveel blokjes groot is de gruffalo, de slang, ….)
– knippen en dan opkleven van groot naar klein of van klein naar groot
– een gruffalo knutselen met een papieren zak.

Op dinsdag was Elise VDB jarig in de klas en vierden we feest!!!!
De werkjes waren bij sommige vrij snel klaar. Flink gewerkt dus had de juf nog een extra knipoefening mee. Ze kleurden en knipten de slang.
De juf had beloofd dat als onze werkjes klaar waren ze een verassing had donderdag.
Joepie we hebben gekookt. Het werd gruffalo kaka.
De kleuters waren enorm betrokken. Natuurlijk had ik hun hulp nodig. De chocolade moest in stukjes gebroken en gesmolten op een vuur en de juiste hoeveelheden afgewogen met de weegschaal. Daarna konden we mengen en ons eigen koekje uitscheppen.
Dat was smullen zeg.
Vrijdag hadden we dan zwemles.

Veel kijkplezier

Thema: De gruffalo week 1

Maandag na de speeltijd vonden we voetsporen in de zaal. Van wie zouden die nu toch zijn? We volgden de sporen en vonden een uil, een slang, een vos en een muis. Als laatste vonden we een boek met kaft errond. De juf vertelde het verhaal ” de gruffalo” tot in de helft. Daarna moesten we tekenen hoe we dachten dat de gruffalo eruit zag. Wat een grappige, mooie resultaten.
Dinsdag vertelde de juf het verhaal volledig en we waren vertrokken. We deden deze week 3 verplichte werkjes: de gruffalo schilderen, een zelfgemaakte gezelschapsspel race naar de gruffalo, een zelfgemaakt rijmspel met een draairad. De kleuters hebben dit allen goed gedaan.
Verder konden we vrij ook nog woorden stempelen uit het boek, het verhaal naspelen met de knuffels en tekenden we de muis ahv een krullenbol versje.
Omdat de kleuters zo flink gewerkt hebben gingen we dondernamiddag de gruffalo film kijken op groot scherm boven. Het verhaal kwam plots tot leven.
Vrijdag werden we dan verwacht in de bibliotheek nav de kinderboekenweek. We keken naar een muzikaal vertelmoment met Lotje de heks ( van de bekende prentenboeken)
We zijn nog lang niet uitgespeeld dus gaan volgende week gewoon verder….
Veel kijkplezier

We speelden vandaag samen met de kinderen van het eerste lj. gezelschapsspelletjes.

Week 21-25 september: Kleurenmonster – Gevoelens

We zijn de week gestart met het vertellen van het verhaal.
Kort verteld: Kleurenmonster heeft alle kleuren. Hij voelt zich raar en verward. Meisje helpt hem de kleuren en gevoelens op te delen Geel – blij / Blauw – verdrietig / Rood – boos/ Zwart – bang / Groen – Rustig. Op het einde van het boek kleurt hij Roze want is verliefd geworden.

De juf introduceerde de gevoelsthermometer. Deze blijft nu standaard in de klas. ALs er zich iets voordoet in de klas of speelplaats mogen de kls de thermometer nemen en aanduiden en vertellen hoe ze zich voelen en waarom.

De kleuters vonden dit erg leuk dus gingen we aan de slag om onze eigen gevoelsmeter te knutselen. We zijn bijna klaar en brengen hem dan mee naar huis. Leuk zou zijn als je hier thuis ook gebruik van maakt;

Van maandag tot woensdag werkten we dus rond alle gevoelens. We knutselende onze gevoelsmeter, de lichtbak werd geintroduceerd en deden enkele werkjes. Alle kleuters maakten een kleefoefening waarbij ze de getalbeelden moesten lezen en evenveel gevoelens in de potjes kleven.
We vulden het grote kleurenmonster met speelgoed uit de klas en met dopjes.
We werkten ook aan onze fijne motoriek door de kleuren gevoelens in potjes te stoppen met een pincet. Moeilijkheid was dat de kleuters afwisselend hun linker en rechterhand moest gebruiken.

Op donderdag werkten we dan enkel rond boos zijn. We luisterden naar een verhaal over boos zijn, beluisterden een boos lied en zetten onze boze blik op. We tekenden ook wanneer we ons boos voelen. Op vrijdag was het gevoel blij aan de beurt.
Volgende week werken we verder met de andere gevoelens;

Veel kijkplezier.


Thema zwemmen

We leerden deze week over het zwemmen omdat we vrijdag voor de eerste keer met de klas naar het zwembad gingen.
We deden een lesje verkeer over veilig stappen in het verkeer.
De juf vertelde hoe het zwemmen met de klas in zijn werk gaat.
We deden een krullenbol activiteit: zwembroek en we leerden onze naam schrijven, stempelen en kleven.
We ontdekten de zandbak in de klas en de plasticine.
En dan natuurlijk was het vrijdag en gingen we vol enthousiasme naar het zwembad.
Groetjes
Juf Evie

Week 2: verder op ontdekking in de klas

Deze week ontdekten we nog nieuwe hoeken, nieuwe spelletjes in onze klas;
De kleuters werkten voor de eerste keer op de tablets, kochten spulletjes in de winkel en speelden met de playmobil.
We deden ook onze eerste meetactiviteit. Alle kleuters werden door elkaar gemeten dmv voetjes. Daarna vulden ze hun eigen blad in en de juf bundelde de verschillende bladen tot een meetboek voor in de boekenhoek.
Einde schooljaar gaan we onszelf terug meten en kijken hoeveel we gegroeid zijn dit schooljaar.
We knutselden ook voor het pasgeboren zusje van Guus dat Julia heet.
Vrijdag vierden we voor de eerste keer feest want Lode was jarig. Hiep hiep hoera!
Volgende week werken we rond het thema zwemmen want vrijdag gaan we voor de eerst keer zwemmen met onze klas. Spannend.Week 1: kennismaking in de klas

De eerste schoolweek in de derde kleuterklas zit er alweer op. We maakten vooral tijd om de juf en de klas te leren kennen. Een warm en veilig gevoel stond centraal.
We ontdekten de hoeken in de klas en speelden er op los.
Er was ook al tijd om wat dingen in orde te brengen. ZO tekenden we onszelf voor de aanwezigheidskalender, versierden we een taart voor de verjaardagskalender en schilderden we Pompom voor op onze zak.
We maakten ook tijd om 6 belangrijke klasafspraken te leren en te oefenen. Deze afspraken hangen met duidelijke pictogrammen omhoog in onze kring:
– vinger: we steken onze vinger op
– oor: we luisteren naar elkaar
– bloemetje: we zijn beleefd: alsjeblieft en dankjewel
– duim: we geven elkaar complimenten
– vuist: niet pijn doen
– keel: niet roepen

Volgende week werken we hier verder rond.
Groetjes
Juf Evie