Eerste kleuterklas A – De Julesklas

Welkom Herfst!

Deze week proefden we nog verder van de herfst. We liepen rond met de borstels in de klas en veegden blaadjes bij elkaar, sorteerden de nootjes en vulden onze grote auto’s met noten. Naast het huis van Jules stond maandag ook een grote paddenstoel met een deurtje. Elke dag deden we het deurtje opnieuw open en telkens zat er iets anders achter. Aan ons prikbord hingen ook 5 zakjes. Zat er achter het deurtje van de paddenstoel een egel dan mochten we het zakje met de egel open maken. Elke dag spannend uitkijken dus.

Ondertussen werkten we elke dag een beetje verder aan onze 2 bokalen die we bekleefden met rood papier. Een hele klus maar de peutertjes deden super hard hun best. Maar er was ook weer tijd voor Tik Tak. Dansende laarzen in de blaadjes, een knikkerbaan met noten en onze vogel die danste tussen de paddenstoelen kwamen aan bod.

Donderdag mochten de kindjes de paddenstoelenmuts van Jules opzetten. Daarna zongen we dan samen het lied ‘op een grote paddenstoel’. Vrijdag mochten we een eerste keer oefenen met de schaar en knipten we in de blaadjes, die we in het bos gevonden hadden, in kleine stukjes.

Naar het bos!

Deze week stond helemaal in het teken van onze uitstap naar het bos.  In ons klasje mochten we dinsdag kleine pompons in hele grote denappels steken. Nootjes mochten we verdelen in de eierkartons met behulp van een lepel.Op de deur mochten we een boom versieren met mooie herfstblaadjes. Daarna kleurden we ook met herfstkleuren op ons eigen blad.

Woensdag was het dan eindelijk zo ver. We gingen naar het bos. Een hele grote bus kwam al onze kleuters oppikken. En dat was voor onze kleine peuters al een avontuur op zich. Een ritje op de bus. In het bos aangekomen stapten we door de blaadjes, we probeerden ze omhoog te schoppen en raapten nootjes en de mooiste blaadjes op. Die gingen in onze zak mee naar school. We gingen ook op zoek naar paddenstoelen en vonden zelfs de rode met witte stippen. Na even te rusten en een koekje te eten midden in het bos stapten we flink verder met onze kleine beentjes. En die verre wandeltocht werd beloond. Want helemaal op het einde konden we twee eekhoorntjes zien. Opeens werd het erg stil en vielen onze mondjes allemaal open.

Donderdag bekeken we de schatten die we meegebracht hadden van het bos. We leerden ook waar er veel en weinig dennenappels lagen en schilderden met herfstkleuren op een papieren zak. Daarin nemen we voor de vakantie onze knutselwerkjes mee naar huis. Vrijdag stond de retro projector op tafel in onze klas. Onder de lamp konden de peuters blaadjes, nootjes en denappels leggen. Deze werden dan geprojecteerd op de muur.

Wat doe ik aan vandaag?

Toen we dinsdag Jules wilden wakker maken schrokken we ons een bult. Jules was al wakker en had zichzelf ook proberen aankleden… Maar dat was niet echt goed gelukt. Hij zat op zijn stoeltje met zijn onderbroek op zijn hoofd, zijn trui aan zijn benen, zijn broek aan zijn armen en zijn schoenen aan zijn handen. Daar moesten we toch wel even mee lachen. Nadat we Jules terug hadden aangekleed keken we eens goed naar onze kleren. Wie had er schoenen met veters of met plakkers? Wie had een rits of knopen aan zijn gilet? Wie had een kap aan zijn trui? Wie een rits en knop aan zijn broek enzovoort.

Na de speeltijd mochten we onze jas even aanhouden want dan waren die aan de beurt om eens goed te bekijken. We stonden ook nog eens stil bij hoe we onze jas goed aan en uit kunnen doen. Niet gemakkelijk maar de kindjes doen hun best. Daarna mochten we de jas van Jules bekleven (op papier natuurlijk).

Woensdag luisterden we naar een verhaal van Jules die kleren past en ze weggeeft. We speelden ook een spel met de dobbelsteen. Daarop stonden natuurlijk kledingstukken. Wat gedobbeld werd moesten de kindjes aantrekken. We mochten ook opnieuw heel stilletjes gaan genieten van Tik Tak bij juf Astrid.Donderdag was onze juf naar de grote peuterdag in Gent en kwam juf Joyce een dagje bij ons in de klas. We luisterden nog een keer naar het verhaal van Jules en gingen turnen.

Op vrijdag gingen onze kousen en schoenen uit en lieten we onze schoenen dansen. Daarna mochten onze kousen dat ook proberen maar die maakten veel minder lawaai. We probeerden onze kousen en schoenen zelf terug aan te doen. 

Rupsje Nooitgenoeg!

Deze week leerden we Rupsje Nooitgenoeg kennen. Na het beluisteren van het verhaal beschilderden we allemaal kartonnen bordjes in rood en groen (want dat zijn de kleuren van onze rups). Daar maakten we een mooie rups van die we vrijdag mee naar huis mochten nemen. Op dinsdag luisterden we een tweede keer naar het verhaal. Daarna mochten we stempelen met ballonnen. Sommige kindjes deden dit heel voorzichtig, anderen duwden heel hard zodat de ballon soms weg zwiepte of zelfs plofte.

Woensdag mochten we weer met de ballonnen stempelen maar deze keer met rood en groen. Op een groen kruisje moesten we een groene afdruk maken en op een rood kruisje een rode afdruk. Zo kregen we weer een rups. We speelden ook met het lied ‘Hier komt de rups’ en maakten met alle kindjes een lange rups die zelfs even door de zaal stapte. Donderdag was het weer even zomer. We gingen fietsen in het zonnetje en na de boterhammen speelden we, misschien wel de laatste keer, in de speeltuin. Op vrijdag maakten we nog een mooie tekening voor de week van de kleuter (zie brief). En we namen afscheid van onze rups.

Mmm, lekker fruit!

Een fruitige week zit er op. Op maandag brachten we allemaal een appel mee naar school. Na de speeltijd mochten we dan allemaal een appel bestempelen met behulp van een kurk.

Dinsdag gingen de kindjes aan het werk want van onze appels wilden we lekkere appelmoes maken. Allemaal probeerden we de appels in kleine stukjes te snijden. Die stukjes gingen allemaal de pot in. Na een half uurtje sudderen en wat suiker erbij mochten we proeven. We speelden ook nog een verstopspelletje met de stukjes fruit. Halverwege de week keken we, samen met de kindjes van de eerste kleuterklas, naar tik tak. Op donderdag speelden we een lotto met stukjes fruit en maakten we met wasco ronde bewegingen op papier.

We genoten ook nog van de laatste zonnige dagen door wat langer buiten te spelen en in de namiddag trokken we naar de speeltuin. De week sloten we rustig af door fruitpuzzels te maken. We keken naar de regen en de wind door het raam maar maakten het in ons klasje lekker gezellig.

Welkom, week 2!

Deze week kregen onze peutertjes nog rustig de tijd om aan de school en ons klasje te wennen. Op maandag dachten we eens na wat we allemaal met onze handjes kunnen doen. Zwaaien, trommelen, kleuren, draaien maar ook elkaar een handje geven. We maakten samen een grote vriendenkring. Daarna mochten we allemaal onze hand op een groot papier afdrukken. Op dinsdag staken we drinkbusjes, appels, boterhammendozen en koekjes in de juiste kleur van boekentas. Onze peutertjes konden dit al heel goed. De zandbak in de klas ging ook voor de eerste keer open.

Woensdag zat Jules zijn boekentas vol met speelgoed van de klas. Het was aan ons om alles terug op de juiste plek te leggen.Daarna bekleefden we een boekentas met stukjes papier.

Op donderdag scheen het zonnetje. En daar hebben we van genoten op de fiets en in de zandbak. We mochten onze handjes ook weer lekker vuilmaken in het scheerschuim en de verf. Zaaaalig is dat.

Op vrijdag leerden we een ‘kiekeboe liedje’. We hielden onze handjes voor onze ogen en ondertussen ging Jules zich verstoppen. Aan het eind van ons lied gingen we dan op zoek in de klas. Jules verstopte zich in de kast van de poppenhoek, aan de deur van de berging en zelfs één keer in de boekentas van Margot. Die Jules toch… wat leuk om verstoppertje met hem te spelen.

Welkom in de peuterklas!

Niet te geloven, de eerste week van het schooljaar zit er al op… Wat vliegt de tijd toch als we ons amuseren.

Deze week mochten we vooral op ontdekking gaan in onze klas. We speelden in de poppenhoek, met de auto’s, de boerderij en de puzzels. We gingen deze week ook al aan het werk. Op dinsdag mochten we met onze handjes schilderen, op woensdag kleurden we Jules en op donderdag mochten we stempelen met schoenen.

Woensdag gingen we ook op bezoek in de eerste kleuterklas. Daar mochten we naar Tik Tik kijken. Onze mondjes vielen open… Donderdag en vrijdag konden we ook juf Astrid leren kennen in de turnzaal. Vrijdag mochten we de eerste keer met de fietsjes rijden in de grote zaal.